Kronsjtadt
Het is al een tijdje geleden, maar afgelopen zondag ben ik met een groep vrienden naar het plaatsje Kronsjtadt geweest. Dit stadje ligt op het eiland Kotlin, zo'n 30 kilometer ten noordwesten van Petersburg.
Om het plaatsje te bereiken, namen we de metro naar Проспект Просвещения (Prospekt Prosvensjtsjenieja - "Boulevard van de Educatie") en vandaar vertrok marsjroetska nr. 407 naar Kronsjtadt. Een marsjroetka (inkorting van маршрутное такси) is een busje dat volgens een bepaalde route rijdt, maar in principe geen vaste haltes kent. Je kan het busje overal laten stoppen om uit of in te stappen. Een marsjroetka binnen de stad kost 30 roebel en deze kostte 60, omdat de rit maar liefst 50 minuten duurde!
De marsjroetka rondde de rit in 40 minuten op de heenweg, omdat we maar twee keer hoefden te stoppen. Helaas was het zó koud, dat de ramen aan de binnen- en buitenkant bevroren waren, waardoor we uiteindelijk niet zo veel hebben gezien tijdens de rit.
|
Kronsjtadt |
Kronsjtadt werd - net als Petersburg - gesticht in het jaar 1703. Het stadje ligt gunstig op het grootste eiland in de baai waar Petersburg aan ligt en was daarom een geschikte locatie om fortificaties te bouwen die een eventuele aanval vanaf zee konden afslaan. Daarnaast lagen hier scheepswerven.
Naast de forten van Kronsjtadt werden in de baai nog enkele kunstmatige eilandjes aangelegd, elk van hen voorzien van een eigen fort. Zo werd het bijna onmogelijk om via zee Petersburg aan te vallen. Tijdens de Krimoorlog sloegen de forten succesvol een gecombineerde Frans-Engelse zee-aanval af.
Tijdens de revolutie van 1917 slachtten de mariniers in Kronsjtadt hun officieren af en werden daarmee meteen helden van de revolutie. Dit duurde echter tot 1921, toen de mariniers weer in opstand kwamen, dit keer tegen de Bolsjewieken. Zij waren het oneens met de gang van zaken in het communistische Rusland en eisten onder andere vrijheid van meningsuiting en een einde aan het 'oorlogscommunisme' (de politiek die tijdens de burgeroorlog werd gevoerd en die onder andere behelsde dat arbeiders naar werkkampen werden gestuurd om voor de staat te produceren of akkers geplunderd werden om de steden van voedsel te voorzien). De opstandelingen namen de stad in, maar planden hun opstand slecht: het was namelijk winter en dit betekende dat troepen van het Rode Leger simpelweg over de bevroren zee konden aanvallen, waardoor de verdedigingswerken van de stad nutteloos waren. De opstand werd de kop ingedrukt, maar leidde wel tot een einde van het oorlogscommunisme en het invoeren van de zogenaamde NEP (Nieuwe Economische Politiek), wat in feite communisme met een licht kapitalistisch tintje was.
|
Soldaten van het Rode Leger vallen Kronsjadt aan over het ijs |
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Kronsjtadt een belangrijke rol in de verdediging van Petersburg. Het stadje was de basis van de Baltische Vloot en van hieruit konden de Sovjets maritieme operaties uitvoeren tegen de Duitse vloot. Omdat de Baltische Vloot Duitse handelsverkeer met Zweden verstoorde, kreeg de Luftwaffe opdracht om het stadje te bombarderen. De scheepswerven werden blootgesteld aan hevige bombardementen, maar leden geen aanzienlijke schade, waardoor de vloot kon blijven opereren.
Tegenwoordig telt het plaatsje 43000 inwoners en is het nog steeds redelijk ingesteld op de marine. Er bevinden zich meerdere militaire scholen en delen van de stad zijn nog steeds verboden voor onbevoegden. Verder liggen nog steeds delen van de vloot hier aangemeerd.
Daarnaast is het stadje de belangrijkste haven van Petersburg. Een blik op de kaart maakt dat wel duidelijk!
Het stadje is redelijk rustig, vooral vergeleken met het centrum van Petersburg. Het centrum wordt gedomineerd door de oude scheepswerven en dit is dan ook het oudste deel van de stad. De meeste winkels en restaurantjes liggen aan de straatjes meteen ten westen van deze werven.
De bekendste bezienswaardigheid is de enorme Nicolaaskathedraal die tussen 1901 en 1913 is gebouwd. De kerk is gebouwd in neo-byzantijnse stijl en was helaas dicht toen wij er waren :(
|
Een deel van de marine-academie |
|
Getijdenhuisje |
|
Nicolaaskathedraal |
|
Peter de Grote |
mooi plaatsje lijkt me dat Kronsjtadt.
BeantwoordenVerwijderenjammer dat de Nicolaaskathedraal dicht was.
Een standbeeld voor Peter de Grote ontbreekt uiteraard ook niet.
Zo te lezen is het nog steeds echt winter { zirna},brrrrrrr, en nog geen {vjesna}.
dobrij vjetsjer,
M&M
alias Armand