donderdag 1 december 2016

Gevloek, getier en geflirt

Wat krijg je als je Google Maps combineert met een actueel overzicht van de verkeersdrukte op de wegen van Moskou én de mogelijkheid om anoniem commentaar op deze drukte te geven?

Het antwoord is: Yandex Maps! Yandex, een Russische zoekmachine die haar uiterste best doet om Google op meerdere fronten te imiteren (met niet alleen een zoekmachine, maar ook onder andere een eigen mailservice en browser), kent net als Google een digitale wereldkaart, die binnen Rusland bijzonder gedetailleerd is. Waar Google echter ophoudt bij het verstrekken van kaarten, kan in Yandex Maps de “filefunctie” worden aangezet. Met één druk op de knop veranderen de wegen op de kaart in groene, gele of rode lijnen die aangeven op welke wegen je lekker door kan rijden en op welke wegen je beter kan gaan lopen. Daarnaast geven symbooltjes aan waar ongelukken hebben plaatsgevonden of waar aan de weg wordt gewerkt. De algehele drukte meet Yandex met een 10-puntssysteem, dat linksboven in het scherm verschijnt. De schaal gaat van 1 (“de wegen zijn vrij”) tot en met 10 (“te voet is sneller”).

Met deze informatie hoopt Yandex dat automobilisten sneller een weg kunnen vinden door Moskou waarbij ze makkelijk en zonder al te veel problemen de gruwelijke files die hier dagelijks ontstaan, kunnen omzeilen. Teneinde de gebruiker ook letterlijk een stem in dit alles te geven, staat Yandex het ook toe om live, vanuit de auto, commentaar te geven op de situatie. Men schrijft een commentaar en er verschijnt een grijs spreekwolkje op de kaart. Andere gebruikers kunnen hier vervolgens op reageren, indien ze willen.

Het zijn juist deze spreekwolkjes die benut worden door de in een file vastgereden Moskovieten om hun frustratie en verveling te uiten. Hun commentaren lopen uiteen van nuchtere observaties tot zware beledigingen aan het adres van politici en van humoristische opmerkingen tot geflirt met andere chauffeurs.

Hieronder volgt een overzichtje van enkele opvallende commentaren die ik in de afgelopen maanden heb verzameld. Niet gesorteerd per thema, maar wel op chronologische volgorde.

 “Als het staat, dan staat het. Als we gaan, dan gaan we.”



“Op deze weg beval je niet alleen, je maakt zelfs je achterkleinkinderen nog mee [je ziet zelfs je achterkleinkinderen nog geboren worden].”


Datsjniki [mensen die naar hun datsja gaan], VOORWAARTS!”


“Meisje in de blauwe Porsche, je bent erg knap J


“Welk wonderbaarlijk persoon heeft hier die afslag naar links gemaakt!? Dat hij lang en gezond moge leven, opdat hij iedere dag over zijn creatie mag rijden.”


“Klootzakken bij de stoplichten, rij toch eens!”


 “Liefde voor iedereen! J


“Het is allemaal de schuld van Obama”


“We doen ons best maar we hebben de 10 punten nog niet gehaald”


“Is het leven goed? 3x toeteren voor ja, 2x voor nee. Nieuwe trend: stem in de file”


“Luiwammesen, genoeg gedraald. Het gaspedaal zit beneden rechts.”


 “Wanneer gaan we nou?”


“Het is aan alles te merken dat deze gaïsjnik [lid van de verkeerspolitie] al een tijdje droog staat”

En nu twee commentaren die te maken hebben met de verjaardag van de patriarch. Ter gelegenheid van zijn ritje door de stad werden een paar hoofdwegen afgesloten, met geweldige files tot gevolg.


“Is iedereen blij met de verjaardag van de patriarch?! Laat maar, tijdens het Laatste Oordeel zal hij het hardst van iedereen branden. En niet alleen hij J :P”


“De sponsor van de files van vandaag: “onze geliefde patriarch” “


En tot slot dient iemand alle zeikers van repliek: “Genoeg gezeikt! Als je niet van files houdt, wissel dan van vervoersmiddel of van stad!”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten