zaterdag 29 maart 2014

Ломоносов / Ораниенбаум

Lomonosov / Oranienbaum

Twee posts in twee dagen tijd?!? :O :O :O :O OMGWTFROFLBBQ!!!! :O
Ja, inderdaad, hold your horses, dit is inderdaad de tweede post in twee dagen tijd, want na die korte post van gisteren vind ik een post over een ander onderwerp wel op zijn plaats.

Oranienbaum in 1716


Vandaag ben ik met een Russische vriendin met de elektritsjka vanaf het Baltijskij Vokzal naar het plaatsje Lomonosov geweest. De reis hierheen duurt ongeveer een uur.
Lomonosov is een andere voorstad van Sint-Petersburg en ook dit plaatsje heeft een mooi paleis met een park er omheen. Het plaatsje heette aanvankelijk Oranienbaum, vanwege de kassen met exotische planten die bij het paleis te vinden waren, maar werd in 1948 door de Sovjets omgedoopt tot Lomonosov, naar de Russische geleerde, die ooit in de buurt van het plaatsje een glasfabriek heeft gebouwd.
Het paleiscomplex heet wel nog Oranienbaum.

In 1707 gaf Peter de Grote zijn beste vriend: de extreem corrupte Aleksandr Mensjikov. Deze Mensjikov kon vanaf dit lapje grond makkelijk toezicht houden op de bouw van Kronsjtadt, dat vlakbij het plaatsje ligt.

Een niet met Paint bewerkt portret van Mensjikov

Mensjikov liet een paleis voor zichzelf bouwen en maakte het zijn belangrijkste 'base of operations'. Vanuit dit paleis probeerde hij na de dood van Peter de Grote diens vrouw, die Peter opvolgde, en daarna Peters zoon, Peter II, te beïnvloeden. Op deze manier trachtte hij invloed uit te oefenen op de gang van zaken in het Russische rijk, maar het mislukte en Mensjikov verloor zijn titel, zijn paleisje en ging in ballingschap.




Het paleis kwam in handen van Peter III (uiteindelijk), die een paleisje voor zichzelf erbij liet bouwen en voor zijn vrouw (Ekaterina de Grote) liet hij een buitenhuisje (het Chinese Paleis) en wat andere pandjes bouwen. Peter III, voordat hij de troon besteeg, had een passie voor het leger (hij kwam uit Holstein) en liet daarom bij het paleis een klein fortje bouwen, waar hij regimenten soldaten veldslagen liet naspelen en waar hij zelf soldaatje kon spelen.
Nadat Peter III de troon besteeg, wilde hij legerhervormingen en een meer pro-Pruisische politiek doorvoeren. Dit maakte hem nogal onpopulair en na zes maanden op de troon te hebben gezeten, werd hij van de troon gejaagd door een groep samenzweerders, waaronder zijn eigen vrouw, die overigens ook Duits was.

Het paviljoen van de Katalnaja Gorka, een soort Russische achtbaan

Zo heeft die 'achtbaan' er dan ongeveer uit gezien
Het 'Chinese Paleis'

In de 19de eeuw werd het paleis een landgoed van de leden van het tsarenhuis. Niet van de tsaren zelf, maar meer van hun obscure neven enzo. Na de revolutie werd het paleis gesloten. Het werd geen museum, maar werd gebruikt door verschillende instellingen die in de verste verte niets met cultuur te maken hadden en dientengevolge kwam het paleis in verval.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Lomonosov de enige voorstad van Petersburg die niet door de Duitsers werd bezet. Het Rode Leger pakte zich hier samen en hierdoor konden zij de Duitse troepen in de rug aanvallen tijdens het Russisch tegenoffensief waarbij de blokkade van Petersburg werd verbroken.
Het paleis was na de Sovjettijd flink in verval en wat betreft restauratie kregen Tsarskoje Selo en Petergof voorrang. Hierdoor is men nu nog steeds bezig met de restauratie, waardoor in het grote paleis slechts enkele kamers te bezichtigen zijn en alle andere paleisjes momenteel gesloten zijn.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Emile,

    Volgens mij ben je de schade aan het inhalen; de tijd begint te dringen ? :C
    Peterhof heb jij toch ook al gezien?
    Dat willen wij dit keer natuurlijk ook zien, alhoewel wat je nu weer beschrijft ook weer zeer de moeite waard is.
    Ik begin te vrezen dat we tijd te kort gaan hebben......

    Greetings,
    vanuit een zeer zonnig Margraten,
    M&M

    BeantwoordenVerwijderen
  2. B.T.W.
    Die foto van Mensjikov met dat spreekwolkje:
    dat heb je, neem ik aan, zelf gefotoshopt??
    Funny!!!

    BeantwoordenVerwijderen