dinsdag 3 juli 2012

Что такое Белоруссия?

Wat is Wit-Rusland?

Wit-Rusland (Russisch: Белоруссия [be-la-roes-si-ja] of Wit-Russisch: Беларусь [be-la-roes]) is een land in Oost-Europa. Het land ligt ingeklemd tussen Rusland, Oekraïne en de EU-lidstaten Polen, Litouwen en Letland. Het land heeft ongeveer 9,5 miljoen inwoners en is qua oppervlakte het 16de land van Europa. De hoofdstad is Minsk (Минск), waar ik dus komende zomer zal verblijven.

Daar ligt het dus...


Maar waar zou je Wit-Rusland nou van moeten kennen? In Nederland zou je het land om twee redenen kunnen kennen:
1) Je bent boer en kent de tractors van het merk "Belarus", die in dit land gemaakt worden.
2) Je kijkt wel eens het nieuws en hebt beelden gezien van demonstranten in de straten van Minsk.

Wit-Rusland is officieel een democratische republiek, met een president die door het volk wordt gekozen. Al sinds 1994 regeert president Aleksandr Loekasjenko (die laatst nog nieuws maakte omdat hij een mogelijke opvolger naar voren heeft gebracht). Bij de laatste verkiezingen (in 2011) werd Loekasjenko met ongeveer 76% van de stemmen wederom tot president verkozen. Loekasjenko, die ook wel Kolchoznik wordt genoemd omdat hij opzichter van een kolchoz was, is onafhankelijk presidentskandidaat, dus onafhankelijk van welke partij dan ook. Wel heeft hij een beweging die hem steunt: Belaja Roes (Белая Русь; "Wit Roethenië"), ingericht naar voorbeeld van Poetins "Verenigd Rusland".

De officiële talen van Wit-Rusland zijn Russisch en Wit-Russisch. Ondanks haar officiële status als landstaal, is het Wit-Russisch een minderheidstaal in het land. Het wordt voornamelijk op het platteland in het westen van Wit-Rusland (en gek genoeg in delen van Polen) gesproken.

De munteenheid van Wit-Rusland is de Wit-Russische Roebel, afgekort met BYR, omdat dit nou eenmaal simpeler is om te schrijven. De BYR had tot 2010 een redelijk stabiele koers van €1 = 4000 BYR. Na 2010 is er echter een kleine inflatie geweest, waardoor de munt nu een wisselkoers kent van €1 = 10500 BYR. Klein verschilletje, toch?
De economie van het land is redelijk bijzonder. Na de onafhankelijkheid van het land in 1991 werd een wild kapitalisme ingevoerd, zoals dat ook in Rusland het geval was (en iedereen weet wat dat voor gevolgen heeft gehad). Toen Loekasjenko in 1994 aan de macht kwam, heeft hij echter veel hervormingen ongedaan gemaakt, waardoor het land weer een soort planeconomie kent, in de vorm van hoe Gorbatsjov de economie van de USSR had willen vormgeven. Van de bedrijven is 70% nog in handen van de staat en Loekasjenko heeft dit economisch bestel de naam "marktsocialisme" gegeven.
Verder is Wit-Rusland economisch erg afhankelijk van Rusland. Dit is het enige land dat nog flink wil handelen met haar kleine buurland en daarnaast is Wit-Rusland afhankelijk van de Russische olie.

Historisch gezien mag het wel opmerkelijk genoemd worden dat Wit-Rusland in 1991 onafhankelijk werd van de USSR. Waarom? Nou, voor 1991 heeft er nooit zoiets als Wit-Rusland bestaan!
Wit-Rusland is altijd onderdeel geweest van verschillende rijken: Polen, Litouwers en Russen hebben het land altijd overheerst. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het land bezet door de Duitsers en tijdens de Russische-Poolse Oorlog (1918-1919) heeft het land enkele maanden als Volksrepubliek Wit-Rusland bestaan, om vervolgens opgedeeld te worden tussen Rusland en Polen.

Wit-Rusland in 1918
Onafhankelijkheidsverklaring van de Volksrepubliek Wit-Rusland

Gedurende de Tweede Wereldoorlog zaaien de Duitsers dood en verderf in Wit-Rusland, waar behoorlijke partizanenactiviteit is. Honderden dorpen worden compleet uitgemoord (zoals in de film Иди и смотри te zien is) en Minsk wordt geheel met de grond gelijk gemaakt. Legendarisch is het verzet van de Sovjetsoldaten in het fort van Brest, maar daar kom ik hopelijk nog over te spreken (zoals dhr. Gerrits zou zeggen). Ik hoop namelijk nog naar Brest te kunnen gaan!
Tijdens de Sovjettijd was Wit-Rusland een Sovjetrepubliek: de BSSR. In 1991 besloot het republiekje zich onafhankelijk te verklaren en sindsdien hebben de Wit-Russen voor het eerst een eigen staat.

3 juli: De Dag van de Republiek, oftewel Onafhankelijkheidsdag. Altijd een vrolijk, feestelijk gebeuren! :P Voor meer sfeerimpressies: typ bij Google Afbeeldingen "день независимости беларуси"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten