dinsdag 31 juli 2012

Бюрократия


Bureaucratie

Ik heb jullie al verteld over het feit dat Wit-Rusland bekend staat om haar overweldigende bureaucratische machine. Nou, dit heb ik de afgelopen dagen wel aan den lijve ondervonden!

Gisteren gingen we voor de eerste keer naar de universiteit. Na een flinke wandeling kwamen we om 11 uur aan bij de universiteit. De deurwachter herkende ons natuurlijk niet en sprak ons aan. We zeiden dat we naar kamertje zoveel-zoveel moesten omdat we een afspraak met een vrouw van de afdeling “Russisch voor Buitenlanders” hadden. De deurwacht vertelde ons heel nuchter dat de tweede verdieping – waar het kamertje lag – afgesloten was en dit dus gewoon niet waar kon zijn. Uhhh… Juist…

Gelukkig had een docente ons gestuntelde Russisch gehoord en meteen de vrouw erbij gehaald met wie we een afspraak hadden. Zij nam ons mee naar een lokaaltje op de begane grond en vertelde ons in helder Russisch dat de 2de verdieping inderdaad dicht was in verband met een heel belangrijk examen. Daarom zou ze de intake-toets maar in dat lokaaltje doen. We maakten de toets, die bestond uit 130 multiple-choice vragen en ik was als eerste klaar. Daarom mocht ik als eerste met haar een 1-op-1 gesprek doen. Ze stelde me wat vragen over van alles en nog wat en daarna mocht ik op de gang wachten (in de tussentijd was ze even gaan navragen of de 2de verdieping alweer open was, maar kwam terug met de mededeling dat dit неизвестно [onbekend] was…).

Toen iedereen klaar was, was de beruchte tweede verdieping weer geopend. Hier gingen we dan eindelijk naar het kamertje van het деканат en begon de voltooiing van de inschrijvingsprocedure. Dit ging als volgt: Eerst kregen we een contract dat onze inschrijving definitief maakte, dat we in drievoud moesten ondertekenen. Vervolgens kreeg ieder van ons een groot papier in drievoud en een klein papiertje. Het grote papier moest afgegeven worden bij een specifieke vestiging van de BelInvestBank aan de andere kant van de stad en ging over de betaling van de cursus. Het kleine papiertje moest worden ingediend bij een willekeurige vestiging van de BelarusBank en betrof de betaling voor het registreren in Wit-Rusland (dat was ik nog vergeten te vermelden: als je in Wit-Rusland verblijft voor een periode langer dan 4 dagen, dien je je te registeren bij de vreemdelingendienst. De uni regelt dit voor ons, maar daar vragen ze wel geld voor).
Wij dus in sneltreinvaart naar de dichtstbijzijnde metrohalte gelopen. Daar moesten we nog жетоны (metromuntjes) kopen. Ze kostten 1500 roebel (ongeveer €0,14). Met de metro zijn we naar de andere kant van de stad gereisd om daar de BelInvestBank te zoeken. Bij de bank hebben we toen om de beurt onze grote papieren in drievoud afgegeven en het cursusgeld betaald. We kregen een papiertje terug dat we dan weer op de universiteit dienden af te geven. Dus wij weer terug geraced naar de universiteit om nog snel dit papiertje af te geven.

Communistische superheldenmozaïek bij de bank :P

Met het kleine papiertje zijn we bij een vestiging van de BelarusBank naar binnen gestapt. Hier weer hetzelfde gedoe: papiertje afgeven, 50000 roebel betalen en we kregen weer een papiertje als bewijs van betaling.

Met dit laatste papiertje zijn we vandaag weer naar de universiteit geweest. Samen met dit papiertje moesten we onze paspoorten afgeven, die worden momenteel geregistreerd. Totdat we de passen terug hebben, hebben we een kleine officiële verklaring van de universiteit, waarin staat dat we studeren aan de MGLU en dat zij onze passen hebben voor registratie. Morgen krijgen we onze paspoorten terug.

Zo, dus dat was al het geregel, geren en geteken (bij elk papiertje dat werd uitgewisseld, moesten we één of meerdere handtekeningen zetten) dat vooraf ging aan vandaag. Vandaag was namelijk de eerste echte lesdag! We kregen vanochtend te horen in welke groepen we naar niveau waren ingedeeld. Ik zit samen met twee anderen in groep 3, één iemand zit in groep 5 en eentje in groep 7. Er zijn in totaal 8 groepen en hoe hoger het groepsnummer, hoe meer de cursus een beginnerscursus is.

Heb ik overigens al verteld dat ik bij elke papiertjesoverdracht, handtekening of whatever mijn paspoort moest laten zien?!? Nee? Nou, dat is dus bureaucratie! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten