dinsdag 10 juli 2012

Посольство

Naar de ambassade

Het is dan eindelijk gebeurd: we zijn naar de ambassade geweest! Deze ligt in Den Haag in de buurt van het Vredespaleis.

Na veel organisatorische rompslomp in combinatie met reisgenoten die dan weer wel, dan weer niet konden of zelfs op vakantie waren, is het ons eindelijk gelukt om naar de ambassade te gaan.
Met een bundel papierwerk en paspoorten gingen we gisterochtend naar Den Haag (de ambassade sluit om 12u -.-' ). En een bundel papierwerk was het ook wel! Om een visum voor Wit-Rusland aan te kunnen vragen heb je nodig: een aanvraagformulier, pasfoto, uitnodiging uit Wit-Rusland en natuurlijk een paspoort. Daarnaast moet je ook nog kunnen bewijzen dat je de betaling voor het visum al hebt voldaan.

Пасольства Рэспублікі Беларусь У Каралеўстве Нідэрландаў

Bij de ambassade, een herenhuis aan de Anna Paulownastraat in Den Haag, moesten we in de kelder in een saaie wachtkamer bij een loket onze papieren afgeven. De medewerker die ons hielp, had de originele uitnodigingen van de MGLU al per post ontvangen. Aanvankelijk wilden de mensen van de MGLU deze per post naar ons opsturen, wat lang zou duren én geld zou kosten! Daarom hadden we om scans gevraagd, die we zelf mee konden nemen naar de ambassade. Deze hebben we ook gekregen en meegenomen, maar de originele uitnodigingen waren ons kennelijk al voor. Dit verbaasde de medewerker van de ambassade, die ons rustig, doch streng, mededeelde dat we voortaan die papieren zelf mee moesten nemen.
Wat de medewerker in kwestie verder nog irriteerde, was dat we een expres-visum aan hadden gevraagd. "When do you fly?" vroeg hij met een sterk Russisch accent. Ik vertelde dat we 27 juli pas vertrekken en legde hem uit dat we eigenlijk het plan hadden om onze paspoorten eerder op te halen: vlak voordat een van de reisgenoten op vakantie zou gaan (inmiddels was deze al terug) en daarom hadden we toen een snel visum nodig gehad. De medewerker keek ons glazig aan en vroeg niet verder: de ambassade verdient er toch meer aan (groepsvisum express is €20,- p.p.).

Vandaag was het visum klaar. Na wat treinvertraging kwamen we aan bij het pand aan de Anna Paulownastraat en konden meteen onze visa ophalen. IJverig bladerden we door onze paspoorten, maar wat bleek: geen visa! Omdat we een groepsvisum hadden aangevraagd, kregen we een A4'tje met daarop onze namen en paspoortnummers en een visumsticker met stempel. Wat een anticlimax! Nu maar hopen dat we dan ten minste wel stempels in onze passen krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten