vrijdag 15 februari 2013

Челябинский Метеорит / В Ленинграде

De meteoriet van Tsjeljabinsk

Het begin van deze blogentry is anders dan mijn voorgaande berichten. Ik ga het nu niet hebben over Petersburg of over reizen überhaupt. Welnee, wereldnieuws neemt beslag op deze post!
Al meerdere malen hebben mensen mij gevraagd of ik iets gehoord of gezien heb van de meteorietinslag vanochtend bij de stad Tsjeljabinsk (Челябинск). Mijn antwoord: ik heb niets gezien van de inslag. Waarom? Nou, omdat Tsjeljabinsk in de Oeral ligt, op ruim 2000 km van Petersburg!


Natuurlijk heb ik er wel veel over gehoord: websites van kranten puilden uit van de berichtgevingen over de meteoriet en youtube ontplofte vanochtend van de filmpjes over deze steen uit de ruimte. Hieronder de meest aparte en absurde berichten die ik kon vinden:

15 шуток о челябинском метеорите ("15 grapjes over de meteoriet van Tsjeljabinsk")
Een overzicht aan grapjes van af-en-toe dubieuze kwaliteit over de meteoriet. De leukste zijn nummers 7 & 10. Nummer 7: "De bewoners van de meteoriet nemen beangstigd het naderen van Tsjeljabinsk waar" (Tsjeljabinsk is niet echt de mooiste stad van Rusland). En nummer 10: "Volgens de Maja-kalender had de meteoriet op 21/12/12 moeten inslaan, helaas waren de Russische Posterijen hiervoor aangesteld".

Жириновский: метеоритный дождь на Урале – дело рук Америки ("Zjirinovskij: de meteorietenregen in de Oeral is een Amerikaans handwerkje")
Dit artikel kan eigenlijk als zestiende grap in het vorige artikel worden opgenomen: Zjirinovskij is van mening dat de meteorietenregen in de Oeral het werk van de VS is. Volgens hem testten de VS een nieuw wapen boven Russisch grondgebied om zo te provoceren.
Nu denken jullie: wie is die gek? Nou, het gaat hier om Zjirinovskij, de leider van de LDPR (Liberaal-Democratische Partij van Rusland) - een partij die bekend staat om haar rechts-nationalistische ideeën. Zjirinovskij zelf is in Rusland bekend om zijn controversiële uitspraken, onder andere over zijn geboorteland Kazachstan, dat hij hierdoor ook niet meer in mag...

В Интернете начали продавать «осколки челябинского метеорита» ("Op internet is de verkoop van 'brokstukken van de Tsjeljabinskse meteoriet' begonnen")
De titel spreek voor zich: de eersten, die een slaatje willen slaan uit de gebeurtenissen, dienen zich al aan.


In Leningrad

...en dan nu verder met mijn reisblog.
Vandaag ben ik met de metro naar de halte Московская (Moskovskaja) afgereisd. Deze halte ligt midden in het rayon dat Stalin wilde bombarderen tot nieuw stadscentrum. De wijk staat vol met Stalinistische Sovjetflats, waar er in Minsk ook zoveel van staan, dus waarom zou je er in godsnaam heengaan? Nou, daar zijn meerdere redenen voor.

Één van de meest opbeurende dingen die ik kon vinden in dit rayon...

Ten eerste ligt midden tussen de grauwe flats een verborgen juweeltje: de Tsjesmakerk (Чесменская Церковь). Dit kerkje werd gebouwd tussen 1777 en 1780 op de plaats waar Catharina de Grote te horen kreeg dat de Russen de Turken in een zeeslag bij de stad Çesme hadden verslagen. Toen de kerk gebouwd werd, lag het midden op een landgoed buiten de stad. De stad heeft haar echter ingehaald en nu ligt de kerk dus tussen de flats verscholen.

Tsjemakerk
Daarnaast kun je dit rayon bezoeken om het Huis van de Sovjets en het enorme Leninbeeld te bekijken.

Huis v/d Sovjets en Lenin
En tot slot ligt in dit rayon het Monument van de Overwinning. Dit ligt op een rotonde en bestaat uit een enorme zuil, met daar omheen een ronde boog, waarin beelden staan, die doen herinneren aan de uitputtingsslag die de inwoners van Leningrad moesten doorstaan tijdens de 900-dagen durende belegering door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder branden hier allerlei fakkels en leggen mensen bloemen bij de beelden. Sombere muziek maakt het plaatje compleet.

De ene kant...
.... en de andere kant!

2 opmerkingen:

  1. Meteorietenregen?
    Goed, dat je ze niet ziet vliegen!

    Jos en Marlou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. is wel lachen, die reacties op de meteoriet. Ik mis de verklaring van de aliens die het schuld zijn!

    Wat een ontzettend mooi kerkje tussen die grauwe flats.
    Wat heb jij in twee weken tijd al ontzettend veel moois gezien.
    Wij hebben inmiddels Leiden weer eens bekeken, en toch ( d.m.v. de historische wandeling) weer nieuwe dingen gezien.

    Tschüss,

    M&M uit M.

    BeantwoordenVerwijderen