woensdag 20 februari 2013

Павловск

Pavlovsk

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier wat schreef. Excuus!

Afgelopen weekend, om precies te zijn: afgelopen zaterdag, ben ik met twee vriendinnen naar het mooie plaatsje Pavlovsk geweest.
Pavlovsk is één van de vele voorstadjes van Sint-Petersburg en is goed bereikbaar per elektritsjka (die stoptreintjes) vanaf het meest zuidelijk gelegen stationnetje van Sint-Petersburg: Купчино (Koeptsjino). Dit station is op zijn beurt weer per metro te bereiken (het is de eindhalte van de blauwe lijn).
Al met al ben je al gauw een uurtje onderweg vanuit het centrum: eerst een half uurtje met de metro naar het station, kaartjes kopen en dan een half uur in de elektritsjka. Gelukkig is de trein niet duur: een retourtje kost 64 Roebel (ongeveer €1,60)!
Met de elektritsjka race je langs een reeks stationnetjes, waaronder het station met de intrigerende naam "21 km" en uiteindelijk ben je dan in Pavlovsk.

Het park van Pavlovsk. De ingang en het station liggen bij A en het paleis bij nr. 28

Het station ligt zeer gunstig naast dé bezienswaardigheid van het plaatsje: het park van Pavlovsk (Павловский Парк). Dit park hoort bij het paleisje dat aan de zuidkant van het park ligt. Dit paleis is eind 18de eeuw gebouwd naar orders van de toekomstige tsaar Paul op een landgoed dat hij in 1777 van zijn Catharina de Grote had gekregen. Dit landgoed van duizend hectaren, doorsneden door de Slavjanka-rivier, werd ingericht als een Engelse tuin.
Het paleis werd na de revolutie van 1917 een museum en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle kostbaarheden uit het paleis geëvacueerd naar andere steden. Beelden die te groot waren om te verplaatsen, werden begraven en na de oorlog weer opgegraven. Duitse troepen bezetten 2,5 jaar het paleis en gebruikten het als hoofdkwartier, barakken en ziekenhuis. Het beeld van tsaar Paul, dat voor het paleis staat, werd gebruikt als telefoonpaal! Toen de Russen het paleis bevrijdden, was het veranderd in een ruïne: het park lag aan gort door artilleriebeschietingen en dezelfde beschietingen hadden ook het dak doen instorten. In veel zalen was de houten vloer opgebroken en opgestookt als brandhout. Gelukkig werd vrijwel meteen begonnen met renovatie en tegenwoordig kan het paleis weer bezocht worden!

Het paleis

Echter: ik ben niet in het paleis geweest. Wij kwamen namelijk voor het park.
Want het zit zo: het park is groot. Nogal groot. Echt heel groot. Neem in je gedachten een groot park, verdubbel de grootte en je hebt het park van Pavlovsk!
En er lag sneeuw (duh, winter!)... Veel sneeuw! Wel 30 cm, als het niet meer was! Het is alweer een tijd aan het vriezen en de laatste dagen sneeuwt het weer goed, dus er lag ook nog eens verse sneeuw bovenop.
En wat doe je dan? Je hebt een groot, ahem, enorm park, veel sneeuw... Tuurlijk ga je dan daar iets mee doen! En die Russen hebben het gesnapt! Al in de trein zagen we families met kinderen die ski's, sleetjes en donutvormige luchtkussens. En voor mensen die dit niet hadden (zoals wij) werden diezelfde dingen wel in het park verhuurd! Daarnaast kon je in het park ook финские сани (lett. "Finse slee") huren: die zijn een soort sleeën waar één iemand op kan zitten, terwijl een ander hem/haar voortduwt.

Maar wij gingen dus ski's huren. Om te langlaufen!
We hebben een uur lang gelanglaufd. Het was een geklungel in het begin met die ski's en die stokken, maar uiteindelijk had ik het wel onder de knie (denk ik). Dwars door het bos en dwars door een veld vol verse sneeuw (waar ik helaas wel ben gevallen), echt een aanrader!
En toen het uur voorbij was, was er nog heel veel park over! De ski's hebben we ingeleverd en we zijn naar het paleis gewandeld en ondertussen het fantastische winterlandschap bewonderd. Bekijk de foto's maar!






4 opmerkingen:

  1. Nou, nou, je wordt nog sportief!
    good for you!
    En de dag erna: spierpijn?

    Heb je geen foto's van jezelf op de latten?

    Groetjes vanuit een met poedersneeuw bedekt Margraten

    M.& M.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi...maar eigenlijk verwacht ik op die foto's een arreslee, getrokken door zwarte paarden en jij dan met een bontmuts tot op je wenkbrauwen de dames in een bontdeken gedrapeerd naast je.....met name op de foto waar de zon ondergaat!
      Tja hadden die russen dat niet kunnen faciliteren?( gat in de markt ontdekt?)
      Dan maar fotoshoppen...nog veel winterplezier!
      En de groeten van hier!
      Sneeuwhoogte nu...1.34mm, poedersneeuw!
      Sta al klaar met de slee.......


      Marlou

      Verwijderen
    2. Nou mam, spierpijn wel, met name in mijn arm. Waarschijnlijk teveel op die stokken geleund :/
      En ik heb wel een foto van mezelf tijdens het langlaufen, maar die ga ik hier niet op zetten. Of was het je nog niet opgevallen dat ik geen foto's met mezelf hier op de blog zet? :P

      En Marlou via Jos: op de onderste foto's, en dan daarvan de derde, staat een paardenslee :O

      Verwijderen
  2. Hallo Emile,

    Nou, vandaag en gisteren hebben we niet te klagen over de hoogte van de sneeuw.
    Er ligt ons nu ongeveer 20 cm en het blijft lichtjes sneeuwen.
    Sneeuwpret voor de deur, natuurlijk, voor de jeugd van Margraten.

    Maar ondanks de spierpijn neem ik aan dat je vaker gaat langlaufen?

    En ja, ik had ik in de gaten dat je geen prive-foto's op je blog zet. Maar ze zijn er wel?!

    Groetjes,
    Mam

    BeantwoordenVerwijderen