zondag 19 augustus 2012

Витебск


Vitebsk

Vrijdagmiddag, vijf uur. Een blauwe trein vertrekt vanuit Минск-Пассажирский. Aan boord ben ik en iemand uit onze groep. Bestemming: Vitebsk.
Aldus begon mijn meest recente uitstap vanuit Minsk. Rond een uur of negen ’s avonds komt de trein aan in het dan al donkere Vitebsk. Omdat we zo laat aankwamen, hadden we een kamer gereserveerd (of liever gezegd: twee éénpersoonskamers) in hotel Vitebsk. De terugreis was op zaterdag, om zes uur ’s middags.

Maar enfin: allereerst het hotel. Hotel Vitebsk werd gebouwd in 1978 en kan dus geclassificeerd worden als “Sovjet-hotel”. De kamer was klein, maar dit volstond voor een eenpersoonskamer. Het water was koud en het bad had geen badstop. De telefoon was nog van het model “oh-mijn-god-met-dit-soort-dingen-belde-men-in-de-jaren-zestig”, en mocht deze omschrijving niet volstaan: de telefoon was van oranje plastic, met een bruin koord en draaischijf. De muren waren van gelakt hout en de ramen waren al heel lang niet meer open geweest, althans, de verf bladderde eraf toen ik een raam opendeed.
Maar voor de rest was de kamer goed: er was een televisie, het bed lag uitstekend (maar helde wel een beetje waardoor ik er midden in de nacht bijna uit viel), het uitzicht was fantastisch en de kamer was goedkoop (slechts €13)!

Het hotel
En dan nu over de stad:
Volgens de legende werd Vitebsk in het jaar 974 door prinses Olga van Kiev gesticht op het punt waar de Vitba en de Westelijke Dvina samenvloeien. Dit verhaal is zeer onwaarschijnlijk en men neemt tegenwoordig aan dat de stad door Scandinaviërs, op zoek naar handelsroutes met Griekenland, werd gesticht. Hoe het ook zij, in Vitebsk neemt men het jaar 974 aan als stichtingsdatum.
Vitebsk ligt heel strategisch en is daardoor al sinds haar bestaan een belangrijk handelscentrum en vaak van eigenaar gewisseld. In de 14de eeuw werd de stad ingelijfd bij het Groothertogdom Litouwen en kwam in 1772 in Russische handen. In 1812 vestigde Napoleon hier zijn hoofdkwartier tijdens de veldtocht naar Moskou. In datzelfde jaar vond ook een grote veldslag plaats in de buurt van de stad.
Gedurende de Russische overheersing ontwikkelde de stad zich tot een industrieel en cultureel centrum: in 1887 werd hier de schilder Marc Chagall geboren en in 1892 vestigde de bekende Russische schilder Repin zich hier.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad overspoeld door vluchtelingen: het front was immers niet ver! In de onrust die hierdoor ontstond, werd gemakkelijk bolsjewistische propaganda verspreid en reeds twee dagen nadat Lenin de macht greep in 1917, had de stad al haar eigen Sovjet opgericht.
De Tweede Wereldoorlog bracht dood en verderf naar Vitebsk. De Duitsers vestigden een enorm garnizoen in de stad, waardoor de bevolking zeer zwaar werd onderdrukt en vaak de dupe werd van vergeldingsacties. In 1944 werd de stad na zeer zware gevechten weer bevrijd. Slecht 15 belangrijke gebouwen en 189 inwoners hadden het overleefd.
Tegenwoordig is de stad – na Minsk – hét culturele centrum van Wit-Rusland. Hoewel de bevolking overwegend Russisch spreekt, ligt in deze stad het enige theater ter wereld dat uitsluitend Wit-Russischtalige toneelstukken vertoond en elk jaar vind in Vitebsk de Slavjanskij Bazar plaats: een internationaal Slavisch festival. Op de plaats waar dit festival plaatsvindt, is een enorm “zomeramfitheater” gebouwd: een enorm stadionachtig theater. Daarnaast wordt de lokale held, Marc Chagall, nog steeds geëerd: er zijn twee musea aan hem geweid en er staat een standbeeld van hem in de stad.



De stad is gebouwd aan weerszijden van de Westelijke Dvina. Aan de westoever van deze rivier ligt het station. Middels de enorme Kirovbrug, waarvan de relingen versierd zijn met hamers en sikkels, is deze helft van de stad met het centrum verbonden.
Aan de oostelijke oever is het centrum van de stad te vinden. Deze is gebouwd op twee heuvels, die van elkaar gescheiden worden door het riviertje Vitba. Op de noordelijke heuvel ligt het oude centrum met haar kleine, kronkelende straatjes met kleine huizen. Hier ligt ook het leeuwendeel van de kerken, het oude stadhuis, een kleine dierentuin en het kunstmuseum, waar enkele stukken van Chagall en Repin hangen.
Op de zuidelijke heuvel liggen bijna alleen maar Sovjetflats met als centraal punt het Plein v/d Overwinning. Dit is een gigantisch vierkant plein met aan de ene kant saaie flats en aan de andere kant een klein park met enkele beeldengroepen, tanks, helikopters en een monument in de vorm van drie omhoogwijzende bajonetten.
De noordelijke en zuidelijke heuvel worden met elkaar verbonden door twee kleine bruggen: de Poesjkinbrug is van deze twee de oudste en is aan weerszijden versierd met beelden van leeuwen. De andere brug, de Oktoberbrug, is een heel stuk minder imposant.
Tot slot moet ik zeggen dat de stad heel erg groen is! Langs de oevers van alle rivieren die de stad doorkruisen, zijn parken te vinden! Een zeer positief iets!

Kortom: Vitebsk is een hele leuke stad!

Skyline van de oude stad

Plein v/d Overwinning

Geen opmerkingen:

Een reactie posten