maandag 20 augustus 2012

Заславль


Zaslavl

Zondag ben ik met iemand uit mijn groep en een Turkse vriendin een middagje naar het dorpje Заславль (Wit-Russisch: Заслаўе, Zaslavl) geweest. Dit oude dorpje ligt een kilometer of 20 ten noordwesten van Minsk.
Omdat het zo dichtbij de stad ligt, is het dorpje bereikbaar via de elektritsjka of stadstrein. We kochten een kaartje voor de elektritsjka, maar stapten per ongeluk in de stadstrein. Deze treinen zijn redelijk snel en stoppen op alle stations. Qua uiterlijk lijken ze sprekend op de sprintertreinen in Nederland. De treinen zijn heel modern en hebben zelfs displays in de trein waarop reisinformatie te lezen valt.
Maar enfin, wij zaten dus in een verkeerde trein. De conductrice was gelukkig behulpzaam en we konden bij haar de juiste kaartjes kopen. Toen we deze hadden gekocht, bleek dat op de tickets niet de halte die wij moesten hebben (station Беларусь) stond, maar een tussengelegen halte. Raaaar!!! We besloten de domme toerist te spelen en gewoon tot onze halte te blijven zitten. De conductrice heeft ons niet meer gecontroleerd, dus of we nou zwart gereden hebben, dat weten we niet! (Op de terugreis hebben we gewoon meteen in de trein een kaartje gekocht, problem solved)

De stadstrein naar Беларусь. Waarom? Omdat ik vond dat hier nog een plaatje moest!


Het dorpje Zaslavl is niet erg groot en binnen een uur heb je het wel gezien. Het dorp is wel heel oud: volgens de legende vluchtte in het jaar negenhonderdzoveelentachtig een prinses van het vorstendom Polotsk hierheen nadat ze geprobeerd had haar man te vermoorden. Haar zoon kwam haar achterna. Zijn naam was Izaslav en het dorp is naar hem genoemd.
De historische landmarks van dit dorp zijn beperkt: een 18e-eeuwse katholieke kerk (de Kerk van de Maagd Maria) en een 16e-eeuwse kerk, gelegen in de overblijfselen van een oud fort. De overblijfselen van het fort bestaan uit een aarden wal met hier en daar een verdwaald stukje muur. Het kerkje is nog open voor publiek en is van binnen helemaal behangen met iconen van allerlei heiligen, waaronder Izaslavl.
Daarnaast is er een klein dorpspleintje, inclusief klein stadhuisje met een beeld van Lenin ervoor. Dat was het in feite. Natuurlijk zijn er veel kleine houten huisjes en deze maken het leuk om even door het dorpje te wandelen.
Verder heeft het dorp één restaurantje – waar je heel lekker en goedkoop kan eten – en wat kleine winkeltjes, maar deze zijn helemaal niet interessant.

Het dorpje is dus wel interessant als je een tijd in Minsk zit en even naar het platteland wil gaan. Maar anders zou ik er niet de tijd voor vrijmaken. 

Zo ziet het uit als je uit de trein stapt

De 16de-eeuwse kerk in het "fort"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten